top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPieter-Jan Franssen

Opmerkelijke vrijspraak voor GSM achter het stuur.

De heer J. B. diende zich recent te verantwoorden voor de Politierechtbank van Halle. Hij was gedagvaard voor het gebruik van een GSM-toestel achter het stuur. Conform art. 8.4 Wegcode mag een bestuurder, behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, immers geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.


Om te worden veroordeeld wegens een inbreuk op art. 8.4 Wegcode moeten er dus twee voorwaarden samen voldaan zijn:


  • De bestuurder moet een GSM-toestel gebruiken en,

  • hij moet dat GSM-toestel in de hand houden.De advocaat van de heer J.B. was van het opmerkzame type. Zij stelde vast dat de vermeende overtreding van de heer J.B. in het proces-verbaal stond beschreven als volgt: “hij manipuleerde zijn mobiel telefoontoestel met de rechterhand terwijl hij stuurde”.


Uit het proces-verbaal bleek met andere woorden niet dat de heer J. B. zijn GSM-toestel ook effectief in de hand hield terwijl hij zijn voertuig bestuurde waardoor er dus niet aan de voorwaarden van art. 8.4 Wegcode was voldaan. De beklaagde moest naar de letter van de wet dan ook worden vrijgesproken. En zo geschiedde.


Bent u zelf gedagvaard voor een gelijkaardige tenlastelegging? Juich dan niet te vroeg.

In een recent arrest van 14 januari ll. heeft het Hof van Cassatie de voorwaarden van art. 8.4 Wegcode immers verruimd.


Het Hof stelt in haar arrest dat het begrip “gebruik” niet wordt beperkt tot een welomschreven handeling zoals bellen of SMS’en. Het simpelweg in de hand houden van een draagbare telefoon wordt op zichzelf als het gebruik van dat toestel beschouwd.

Het Hof geeft op die manier een veel ruimere invulling aan de voorwaarde “gebruik” van een GSM-toestel.


Gouden tip n° 1: Laat uw proces-verbaal en dagvaarding steeds goed analyseren door een expert ter zake. Dat hoeft u niet duur komen te staan. De meeste autoverzekeringen bevatten een polis rechtsbijstand die uw strafrechtelijke verdediging door een advocaat volledig dekt. Wij controleren dat voor u.


Gouden tip n° 2: Don't text and drive!


Toch gedagvaard voor de politierechtbank? Neem contact op!


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page